ტესტი: გადაურჩები თუ არა ახალ წელს მოწამვლას?

ფოტო: Shutterstock
ახალი წელი გრინჩებსაც კი ახარებს, როცა საქმე საჭმელს ეხება. საცივი, გოზინაყი და გოჭი ქართული საახალწლო სუფრის განუყოფელი ნაწილია. მათი მომზადება კი საკმაოდ შრომატევადი და საპასუხისმგებლო საქმეა და იმაზე ბევრად ადრე იწყება, ვიდრე სამზარეულოში ქურას ავანთებდეთ.
საყიდლებზე წასვლა, სანდო პროდუქტის არჩევა და მისი წესების დაცვით მომზადება სათანადო ცოდნას საჭიროებს. კერძების უსაფრთხოდ შენახვა კი, მომზადებასთან ერთად, ცალკე ხელოვნებაა.
იმისთვის, რომ გაიგოთ, ხართ თუ არა ბაზარში გასაშვები ან უნდა ჩაგაბარონ თუ არა სამზარეულო ცოტა ხნით მაინც, მოგიმზადეთ ტესტი, სადაც შეამოწმებთ თქვენს ცოდნას პროდუქტების არჩევის, მომზადების და შენახვის შესახებ.
ტესტი: გადაურჩები თუ არა ახალ წელს მოწამვლას?
ტესტის დაწყება1 / 10 ხორცის და რძის პროდუქტების შეძენისას მომხმარებელმა ყურადღება უნდა მიაქციოს:

Jez Timms / Unsplash
- მწარმოებელს და პროდუქტის წარმოშობას
- რეალიზაციისას ჰიგიენურ პირობებს, ტემპერატურულ რეჟიმს და ეტიკეტს
- გამყიდველის, როგორც გამოცდილი და კომპეტენტური ადამიანის რჩევას

Giphy

Giphy

Giphy
2 / 10 რომელი პროდუქტის გაყინვაა დაუშვებელი მაცივარში დიდი ხნით?

Debby Hudson / Unsplash
- რძის პროდუქტები (იოგურტი, ყველი, რძე)
- ხორცპროდუქტები და თევზეული
- ხილი და ბოსტნეული
- პურ-ფუნთუშეული და გამომცხვარი პროდუქტები (პური, ნამცხვარი და კრემიანი ტკბილეული)
- არც ერთი პასუხი არ არის სწორი

Giphy

Giphy

Giphy

Giphy

Giph
3 / 10 შეიძლება თუ არა ახალი (ნედლი) ან მომზადებული ხორცის და თევზის გაყინვა და შემდგომ მრავალჯერ გალღობა და ხელახალი გაყინვა?

Jeremy Stewart / Unsplash
- შეიძლება იმდენჯერ, რამდენჯერაც მომინდება და გავალღობ ოთახის ტემპერატურაზე ან თბილ წყალში
- გაყინვა და შემდგომ გალღობა შეიძლება მხოლოდ ნედლ მდგომარეობაში
- შეიძლება მხოლოდ ერთხელ და სასურველია გალღვეს მაცივარში, მიკროტალღურ ღუმელში ან გამდინარე ცივ წყალში

Giphy

Giphy

Giphy
4 / 10 სუფრიდან მორჩენილი საჭმელი უნდა შევინახოთ:

Lily Banse / Unsplash
- მაცივარში და მომზადებიდან არაუგვიანეს 2 საათში
- ქვაბში, გაზქურაზე, როცა გამახსენდება
- არ ვფიქრობ, რომ სუფრიდან საჭმელი საერთოდ უნდა ავალაგოთ, მაინც თავიდან გასაშლელი იქნება, ამიტომ იდოს

Giphy

Giphy

Giphy
5 / 10 გაყინული ან უბრალოდ მაცივარში შენახული საკვები ხელახლა რომ გამოვიყენოთ:

The Independent
- არაფერია საჭირო მისი გამოტანის და თეფშზე დადების გარდა
- საკმარისია გაყინული საჭმლის ნაწილობრივ გალღობა, სრულად ქვაბში გაცხელების დროსაც გალღვება
- აუცილებელია გაყინული პროდუქტის სრულად გალღობა მაცივრის ტემპერატურაზე, შედეგ მისი გაცხელება მაღალ ტემპერატურაზე (70 გრადუსი) მინიმუმ 2 წუთი

Giphy

Giphy

Giphy
6 / 10 შეიძლება თუ არა გაყინული, გალღობილი და შემდეგ სათანადოდ გაცხელებული პროდუქტის ხელახლა გაყინვა, გალღობა და გაცხელება?

- რა თქმა უნდა შეიძლება. თერმულად დამუშავებული პროდუქტის ხელახლა გაყინვა უსაფრთხოა
- არ შეიძლება როგორც ხელახალი გაყინვა ასევე ხელახალი გაცხელება. ასეთი პროდუქტის 24 საათის განმავლობაში უნდა გამოიყენოთ
- შეიძლება მხოლოდ გაცხელება

Giphy

Giphy

Giphy
7 / 10 საახალწლო გამზადებული ე.წ კონსერვები უსაფრთხოა:

Artur Tumasjan / Unsplash
- თუ გახსნის შემდეგ ჯეროვნად დამუშავდება თერმულად, გავაჩერებთ მაღალ ტემპერატურაზე მინიმუმ 2 წუთი ან მეტი
- "მოხუფულები" ისედაც უსაფრთხოა, რადგან დაკონსერვებამდე გადის თერმულ დამუშავებას

Giphy

Giph
8 / 10 საკვებით მოწამვლას და დაავადებებს იწვევს

CDC
- ბაქტერიები, ვირუსები და პარაზიტები
- ტოქსინები, ქიმიკატები და პროდუქტის ლპობის შედეგად წარმოქმნილი პროცესები
- ყველა პასუხი სწორია

Giphy

Giphy

Giphy
9 / 10 როგორ ფიქრობ, შეგიძლია გამოიცნო გაფუჭებულია თუ არა პროდუქტი?

Mental Floss
- გაფუჭებულ პროდუქტს ყოველთვის ადვილად გამოვიცნობ, შეცვლილი სუნით
- რა უნდა ამის გამოცნობას, მჟავე გემო აქვს
- გაფუჭებულ პროდუქტებს გარეგნულადაც ეტყობათ, რომ გაფუჭებულია
- არც ერთი პასუხი არ არის სწორი

Giphy

Giphy

Giphy

Giphy
10 / 10 რა არის ამ ტესტის მორალი?

Brandless / Unslpash
- მოამზადე იმდენი საკვები, რამდენის მორევასაც შენ და შენი ოჯახის წევრები შეძლებთ
- ნუ გადაყრი საჭმელს
- თუ მაინც სამ-სართულიანი სუფრის გაშლას აპირებ, უსაფრთხოდ შეიძინე პროდუქტები და მორჩენილი საკვებიც უვნებლად შეინახე
- სამივე პასუხი სწორია

Giph

Giphy

Giphy

Giphy
-
გადახედვა
-
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
გადახედვა
-
-
-
გადახედვა
კომენტარები