გახსოვთ, ბავშვობაში როგორ გვაძალებდნენ მშობლები, საჭმელი ბოლომდე შეგვეჭამა? საკვებად ვარგისი პროდუქტების გადაყრა ამჟამად მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე დიდი პრობლემაა და ეს იმ ფონზე, როცა დედამიწის მოსახლეობის მნიშვნელოვანი ნაწილი შიმშილობს.

ქვემოთ მოყვანილმა ფაქტებმა შეიძლება თქვენი წარმოდგენა საკვებზე თავდაყირა დააყენოს.

1. საშუალო-სტატისტიკური ამერიკული ოჯახი წელიწადში საშუალოდ $2200 ღირებულების საკვებს ყრის

ფოტო: Undefined Undefined / Getty Images

ამ ფასად მსოფლიოს უმეტეს ქალაქებში ბავშვზე ზრუნვა რამდენიმე თვის განმავლობაში შეიძლება.

3. ჯამში ეს $165 მლრდ ღირებულების საკვებია

ფოტო: Tan Kian Khoon / Getty Images

4. მხოლოდ აშშ-ს მიერ გადაყრილ საკვებს 274 მილიონი ადამიანის გამოკვება შეუძლია 2000-კალორიიანი დიეტით

ფოტო: Rawpixel / Getty Images

5. მდიდარი ქვეყნების მიერ გადაყრილი საკვები (222 მილიონი ტონა) დაახლოებით იმდენია, რამდენიც მთელი საჭმელი, რომელიც სუბსაჰარულ აფრიკაში იწარმოება (230 მილიონი ტონა)

ფოტო: Nito / Shutterstock.com

6. 1 კვერცხის მისაღებად 200 ლიტრი წყალია საჭირო

ფოტო: S-cphoto / Getty Images

ყოველ ჯერზე, როცა კვერცხს გადააგდებთ, ამ ფაქტზე დაფიქრდით

7. თხილეულის საწარმოებლად ასევე უამრავი წყალია საჭირო. 500 გრამი ნუშისთვის - 7300 ლიტრი, ამავე რაოდენობის ქეშიუსთვის - 6450 ლიტრი

ფოტო: Krishh / Getty Images

სადაა გადასაყრელი ნუში?!

8. 1 ფილა შოკოლადი = 1199 ლიტრი წყალი

ფოტო: S847 / Getty Images

შოკოლადის გადაგდება მხოლოდ კაცობრიობის კი არა, ბუნების წინააღმდეგ ჩადენილი დანაშაულიცაა.

9. საშუალო ზომის ორი ბურგერის გადაგდება 7000 ლიტრი წყლის გახარჯვას ნიშნავს

ფოტო: Izusek / Getty Images

10. 1 ნაჭერი პიცა = 158 ლიტრი წყალი

ფოტო: Orbon Alija / Getty Images

11. გადამუშავებული საკვების მიღება გაცილებით მეტ წყალსა და ენერგიას მოითხოვს, ვიდრე მისი ნედლეულის მოყვანა

ფოტო: Angyee054 / Getty Images

მაგალითად, კარტოფილის ჩიფსებს კარტოფილზე სამჯერ მეტი წყლის დახარჯვა სჭირდება. ერთი ჭიქა ფორთოხლის წვენი 170 ლიტრ წყალს მოითხოვს, ერთი ფორთოხალი კი - 49 ლიტრს.

12. ყველაზე ხშირად ადამიანები პურს აგდებენ. ყოველწლიურად 240 მილიონი ნაჭერი პური იყრება სანაგვეზე

ფოტო: Elise Bauer

პური მაცივარში შენახვით არ ფუჭდება, მოგვიანებით კი მისი გამოყენება ტოსტისთვის ან კრუტონებისთვის შეიძლება.