სურსათის ეროვნული სააგენტოს განცხადებით, ამ დროისთვის უკვე გამოკვლეულია 75-ვე ნიმუში, საიდანაც დარღვევა ოთხი ინდივიდუალური მეწარმის შემთხვევაში გამოვლინდა.

სააგენტოს ცნობით, მოქმედი კანონმდებლობით, ტყვიის შემცველობა სანელებლებში 5 მილიგრამს არ უნდა აღემატებოდეს კილოგრამში. ტყვიის დაშვებულზე მაღალი შემცველობა აღინიშნა შემდეგ სუნელ-სანელებლებში:

  • წითელი წიწაკა - 7,06 მგ/კგ (ი.მ ბადრი ჯახია);
  • მშრალი აჯიკა - 6,38 მგ/კგ (ი.მ. ელგუჯა ჯახაია);
  • მშრალი აჯიკა - 5,96 მგ/კგ (ი.მ. გიგა შარანგია);
  • სუნელი - 5,60 მგ/კგ (ი.მ. მადონა თოდუა).

სურსათის სააგენტო აცხადებს, რომ პროდუქცია ამოღებულია ბაზრიდან და მას ყველა საჭირო პროცედურის შემდეგ გაანადგურებენ.

სააგენტოს ცნობით, ჩატარებული ღონისძიებების და ლაბორატორიული კვლევის შედეგების შესახებ ეცნობება ჯანდაცვის, გარემოს დაცვისა და ფინანსთა სამინისტროებს. აგრეთვე, ინფორმაციას მიაწოდებენ საქართველოს საკონსულოს ამერიკის შეერთებულ შტატებში.

სურსათის ეროვნული სააგენტო მზადყოფნას გამოთქვამს ითანამშრომოს ნიუ-იორკის ჯანდაცვის დეპარტამენტთან კვლევების შედეგების გაცვლის მიზნით.

მიმდინარე წლის 30 ივნისს On.ge-მ გაავრცელა ინფორმაცია, რომ ნიუ-იორკის ჯანდაცვის დეპარტამენტი ქართული სუნელების მომხმარებლებს აფრთხილებს აღნიშნულ პროდუქციაში ტყვიის საშიში დოზის შემცველობის შესახებ. თავდაპირველად სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ აღნიშნული ინფორმაცია უარყო. ნიუ-იორკის ჯანდაცვის დეპარტამენტმა On.ge-ს მალევე მიაწოდა დამატებითი ინფორმაცია ქართული წარმოშობის სანელებლებში ტყვიის შემცველობის შესახებ.