5 გავრცელებული შეცდომა სუშის და როლის სახლში შეკვეთისას
ფოტო: სნექი
ბოლო პერიოდში მთელ მსოფლიოსა და მათ შორის, საქართველოშიც, ჯანსაღი კვების ტენდენცია სულ უფრო იზრდება, რის პარალელურადაც ბრინჯზე დაფუძნებული იაპონური კულინარია სულ უფრო და უფრო პოპულარული ხდება. ნაკლებ ზეთსა თუ ცხიმში დამზადებულ იაპონურ საჭმელს უკვე საკმაოდ ხშირად გადააწყდები ქართველების რაციონში, ხოლო ზოგიერთისთვის დამღლელი სამუშაო დღის შემდეგ უკვე საყვარელ ვახშმადაც იქცა, რომელსაც შეუკვეთთ და სახლში გემრიელად მიირთმევთ.
მაგრამ, ალბათ ყველამ არ იცის, რომ იაპონური კერძი უბრალო ვახშამი არ არის. იმისთვის, რომ სრულყოფილად შეიგრძნოთ სუშის და როლის ჯადოსნური გემოები, სწორად უნდა მიირთვათ ის.
ჭამის დროს ყურადღება უნდა მიაქციოთ გარკვეულ დეტალებს, რათა ის შეცდომები არ დაუშვათ, რომელთა შესახებაც ქვემოთ მოგახსენებთ.
თუ სტატიამ დაგაინტერესა, შეუკვეთე სუში, რომლის დამზადების დროსაც ნამდვილად არ უშვებენ შეცდომებს.
შეცდომა №1: სუშის და როლის გაჟღენთა სოიას სოუსით
სუშის ბრინჯს უმატებენ სპეციალურად მომზადებულ შესაზავებელს (მარილი, შაქარი, ბრინჯის ძმარი), რომელიც ბრინჯს შეკრავს და ის აღარ გაიფანტება. გარდა იმისა, რომ ფორმას უნარჩუნებს, შესაზავებელი ბრინჯს აძლევს განსაკუთრებულ გემოსა და არომატს. თუკი სოიას სოუსს გადაჭარბებით მოიხმართ, ამით ბრინჯისა და როლის სხვა ინგრედიენტების გემოს "მოკლავთ". თანაც, ზედმეტად გაჟღენთილი ბრინჯი ფორმასაც ვერ "დაიჭერს" და ჩამოცვივდება.
როგორ მოვიქცეთ?
უბრალოდ, სოიას სოუსში სუში უნდა ჩააწოთ თევზის მხრიდან, ხოლო როლი — სულ რამდენიმე წამს უნდა გააჩეროთ. ასე ბრიჯი ვერ მოასწრებს სოუსის შეწოვას, მაგრამ ეს საკმარისი იქნება გემოს გასამდიდრებლად.
შეცდომა №2: ჯანჯაფილის და როლის ჭამა ერთდროულად
ასეთ შეცდომას ბევრი უშვებს. ამიტომ კიდევ ერთხელ ვიმეორებთ: ჯანჯაფილი იმისთვის არის საჭირო, რომ გემოს რეცეპტორები განაახლოს. თუკი თქვენ როლის და ჯანჯაფილს ერთდროულად მიირთმევთ, თქვენი გემოს რეცეპტორები, უბრალოდ, ვერ დაიჭერენ თევზისა და ბრინჯის გემოებს, რადგან ჯანჯაფილის მკვეთრი გემო გადაფარავს მათ.
როგორ უნდა მოვიქცეთ: შეჭამეთ ერთი როლი, აცადეთ გემოს რეცეპტორებს მოქმედება, რათა გემოები ბოლომდე შეიგრძნოთ და ისიამოვნოთ. აი, ამის შემდეგ გაკვნიტეთ ჯანჯაფილის პატარა ნაჭერი და მომდევნო როლი მიირთვით. და ასე ბოლომდე.
შეცდომა №3: სოიას სოუსის კონცენტრატის გაუზავებლობა
სოიას სოუსის კონცენტრატი აუცილებლად უნდა გააზავოთ. სოიას სოუსი, რა თქმა უნდა, მარილის საუკეთესო ალტერნატივაა, მაგრამ ზედმეტი არ უნდა მოგივიდეთ. ასევე, ნუ დაუჯერებთ, თუკი ვინმე ეცდება თქვენს დარწმუნებას, რომ სოიას სოუსი უპირობოდ უფრო სასარგებლოა, ვიდრე სუფრის მარილი.
ზოგადად, იაპონური სამზარეულოს ფილოსოფია გვასწავლის, რომ აუცილებელია ზომიერება ყველაფერში. ამიტომ, სოიას სოუსზე ყურადღებით წაიკითხეთ ეტიკეტი. თუკი მასზე არის წარწერა "კონცენტრატი", ის აუცილებლად გააზავეთ წყლით, რათა ზომიერი გემო მიიღოთ.
მაგრამ, თუკი თქვენ სუშის და როლის სეტს "ოიში სუშის" შეუკვეთთ, ჩვენი სოიას სოუსები თქვენამდე უკვე მოხმარებისთვის გამზადებული მოვა.
შეცდომა №4: სუშის შენახვა მაცივარში და შეკვეთის ჭამა რამდენიმე დღის შემდეგ
ეს, თითქოს, ერთი შეხედვითაც ისეთი აშკარა შეცდომაა, რომელსაც ახსნა არ უნდა სჭირდებოდეს, მაგრამ დღეს ასე ბევრი იქცევა. მოდით, ერთხელ და სამუდამოდ დავიმახსოვროთ — როლი და სუში არ უნდა ინახებოდეს მაცივარში. მით უფრო მაცივარში დიდი ხნით არ უნდა დატოვოთ. პირის ღრუში, გემოს რეცეპტორების გარდა, არის ტაქტილური რეცეპტორებიც, რომლებიც ტემპერატურასა და ტექსტურას აფიქსირებს, რაც ასევე მნიშვნელოვანია გემოს განსაზღვრისთვის.
აქ პრობლემა არა მარტო ის გახლავთ, რომ გაციებული ახალი თევზი გაგიფუჭებთ იმ შთაბეჭდილებას, რომელსაც ამ შეკვეთისგან ელოდებოდით, არამედ ბრინჯსაც ადამიანის ტემპერატურა უნდა ჰქონდეს, გაციების შემდეგ სუშის ბრინჯი განსაკუთრებით სუში ფილადელფია უგემური გახდება; ასევეა ნორის ფურცელიც — ის გაციება-გალღობის შემდეგ დაკარგავს თავის ტექსტურას. შედეგად, ვერც სიამოვნებას მიიღებთ და შეიძლება, იაპონურ სამზარეულოზე გულიც აიცრუოთ. ეს კი ძალიან დასანანი იქნება.
შეცდომა №5: სასწავლო ჩხირებით ხშირად სარგებლობა
სასწავლო ჩხირები სავარჯიშო საშუალებაა, რათა ნამდვილი იაპონური სუშის ჩხირებით ჭამა ისწავლოთ. სასწავლო ჩხირების რამდენჯერმე მოხმარება დასაშვებია, თუმცა მათ გამოყენებას არ უნდა მიეჩვიოთ - სასწავლო ჩხირებით გაგიჭირდებათ, განსაზღვროთ იმის სამყოფი ძალა, რომ როლი აიღოთ. თუკი ძლიერად მოგიწიათ მოჭერა, როლი დაშლას დაიწყებს.
სხვათა შორის, საქართველოში არავინ გაგკიცხავთ, თუკი სუშის და როლის ხელით შეჭამთ, რადგან იაპონური სუშის ჩხირებით ჭამა ნამდვილად ვირტუოზული ხელოვნებაა. ხშირად უშვებენ შეცდომას სუშის ჭამის დროს, იხილეთ ჩვენი სტატია: სუშის და როლის ჭამის ეტიკეტი.
-
შექმნეს რობოტი მეკარე, რომელსაც რონალდუმ გოლი გაუტანა — ნახეთ შექმნეს რობოტი მეკარე, რომელსაც რონალდუმ გოლი გაუტანა — ნახეთ
გადახედვა
-
სუს-მა 6 სხვადასხვა სისხლის სამართლის საქმეზე 5 პირი დააკავა სუს-მა 6 სხვადასხვა სისხლის სამართლის საქმეზე 5 პირი დააკავა
გადახედვა
-
ქვიზი: დაარქვი შენს მიზანს სახელი ქვიზი: დაარქვი შენს მიზანს სახელი
-
12 სტარტაპი, 8 ქვეყანა, 12-კვირიანი აქსელერაციის პროგრამა — საქართველოში 500 Global in Eurasia-ს შემაჯამებელი ღონისძიება Demo Day გაიმართა 12 სტარტაპი, 8 ქვეყანა, 12-კვირიანი აქსელერაციის პროგრამა — საქართველოში 500 Global in Eurasia-ს შემაჯამებელი ღონისძიება Demo Day გაიმართა
-
კადიროვის უფროსმა ვაჟმა საქველმოქმედო ფონდს 230 000 დოლარი შესწირა კადიროვის უფროსმა ვაჟმა საქველმოქმედო ფონდს 230 000 დოლარი შესწირა
გადახედვა
-
შესაძლოა, Airbus-ის თვითმფრინავს კოსმოსური სხივი დაეჯახა — ექსპერტის ვარაუდი შესაძლოა, Airbus-ის თვითმფრინავს კოსმოსური სხივი დაეჯახა — ექსპერტის ვარაუდი
გადახედვა
-
ირაკლი კობახიძე: მოთმინებით ველოდებით აშშ-ის პოზიციას საქართველოსთან მიმართებით ირაკლი კობახიძე: მოთმინებით ველოდებით აშშ-ის პოზიციას საქართველოსთან მიმართებით
გადახედვა
-
ბათუმში GOAL FITNESS-ის პირველი ფილიალი იხსნება — მხარდამჭერი საქართველოს ბანკია ბათუმში GOAL FITNESS-ის პირველი ფილიალი იხსნება — მხარდამჭერი საქართველოს ბანკია
-
Bloomberg: თურქეთი სომხეთთან საზღვრის გახსნას მომდევნო 6 თვეში განიხილავს Bloomberg: თურქეთი სომხეთთან საზღვრის გახსნას მომდევნო 6 თვეში განიხილავს
გადახედვა
-
ამირან გამყრელიძე: გაკვეთილი უნდა იყოს, რომ ასეთი ქცევა არ შეიძლება საკუთარი მოსახლეობის მიმართ! ამირან გამყრელიძე: გაკვეთილი უნდა იყოს, რომ ასეთი ქცევა არ შეიძლება საკუთარი მოსახლეობის მიმართ!
გადახედვა
-
დაღესტნელ ბლოგერს ბუჩასა და მარიუპოლზე გაკეთებული პოსტების გამო რვაწლიანი პარიმტობა მიესაჯა დაღესტნელ ბლოგერს ბუჩასა და მარიუპოლზე გაკეთებული პოსტების გამო რვაწლიანი პარიმტობა მიესაჯა
გადახედვა
-
დავით მათიკაშვილი: "ყველაფერს გავაკეთებთ, რომ BBC-ის ქართველი ხალხის წინაშე ბოდიშის მოხდა დაევალოს" დავით მათიკაშვილი: "ყველაფერს გავაკეთებთ, რომ BBC-ის ქართველი ხალხის წინაშე ბოდიშის მოხდა დაევალოს"
გადახედვა
-
IPI ჟურნალისტების სავარაუდო აკრძალულ ქიმურ ნივთიერებასთან კონტაქტთან დაკავშირებით შეშფოთებას გამოთქვამს IPI ჟურნალისტების სავარაუდო აკრძალულ ქიმურ ნივთიერებასთან კონტაქტთან დაკავშირებით შეშფოთებას გამოთქვამს
გადახედვა
-
მიხეილ სარჯველაძე: "კანონსაწინააღმდეგო აქციის დროს პოლიციას აქვს უფლება გამოიყენოს საშუალებები, რომელიც იწვევს ცრემლდენას" მიხეილ სარჯველაძე: "კანონსაწინააღმდეგო აქციის დროს პოლიციას აქვს უფლება გამოიყენოს საშუალებები, რომელიც იწვევს ცრემლდენას"
გადახედვა
-
კობახიძე აცხადებს, რომ კონკრეტული ნივთიერება 2007 და 2009 წელს იქნა შეძენილი და პასუხისმგებლობა ეკისრება მერაბიშვილს და არა გომელაურს კობახიძე აცხადებს, რომ კონკრეტული ნივთიერება 2007 და 2009 წელს იქნა შეძენილი და პასუხისმგებლობა ეკისრება მერაბიშვილს და არა გომელაურს
გადახედვა
-
ვახტანგ გომელაური BBC-ის გამოძიებასთან დაკავშირებით დაიკითხა ვახტანგ გომელაური BBC-ის გამოძიებასთან დაკავშირებით დაიკითხა
გადახედვა
-
ნინო წილოსანი: "ჩახუნაშვილი მეცოდება კიდეც, ის არის დაზიანებული ფსიქიკის, არასწორ გარემოში გაზრდილი" ნინო წილოსანი: "ჩახუნაშვილი მეცოდება კიდეც, ის არის დაზიანებული ფსიქიკის, არასწორ გარემოში გაზრდილი"
გადახედვა
-
ისრაელის ევროვიზიაზე დაშვების გამო, ოთხი ქვეყანა კონკურსს ტოვებს ისრაელის ევროვიზიაზე დაშვების გამო, ოთხი ქვეყანა კონკურსს ტოვებს
გადახედვა
-
TI: ყულევის ნავთობგადამამუშავებელი ქარხანა საქართველოში რუსული ნავთობის რეალური ანდა ფიქტიური გადამუშავების და ექსპორტზე საქართველოს სახელით გატანის ალბათობას ზრდის TI: ყულევის ნავთობგადამამუშავებელი ქარხანა საქართველოში რუსული ნავთობის რეალური ანდა ფიქტიური გადამუშავების და ექსპორტზე საქართველოს სახელით გატანის ალბათობას ზრდის
გადახედვა
-
თიბისი საახალწლო შეთავაზებებს იწყებს თიბისი საახალწლო შეთავაზებებს იწყებს
-
საქართველოს ბანკის პარტნიორმა კომპანია აგროჰაბმა ქუთაისში ახალი ფილიალი გახსნა საქართველოს ბანკის პარტნიორმა კომპანია აგროჰაბმა ქუთაისში ახალი ფილიალი გახსნა
კომენტარები