უნდა გარეცხოთ თუ არა ქათამი მომზადებამდე?
ფოტო: Sea Wave / Shutterstock
თქვენ ალბათ ხშირად შეგიძენიათ სხვადასხვა სუპერმარკეტში ლამაზად შეფუთული უმი ქათმის ხორცი. დაფიქრებულხართ ოდესმე, მომზადებამდე სჭირდება თუ არა მას გარეცხვა? Buzzfeed-ის ჟურნალისტმა გადაწყვიტა ჩაეტარებინა ექსპერიმენტი იმის გასარკვევად, რეცხავენ თუ არა ადამიანები უმი ქათმის ხორცს.
ჟურნალისტი ამ საკითხით მას შემდეგ დაინტერესდა, რაც Buzzfeed-ის ერთ-ერთ ვიდეოზე, რომელშიც მზარეული კერძის მოსამზადებლად უმ ხორცს იყენებს, მომხმარებლებმა უარყოფითი კომენტარები დაწერეს. საქმე ისაა, რომ ვიდეოში მზარეულს უმი ქათმის ხორცი არ გაურეცხავს და ისე დაიწყო მომზადება, რითაც აუდიტორიის ნაწილი აღშფოთებულ კომენტარებს წერდა.
ამის შემდეგ, Buzzfeed-ის ჟურნალისტმა საიტის მომხმარებლებს კითხვა დაუსვა: "რეცხავთ თუ არა უმი ქათმის ხორცს მომზადებამდე?" - გამოკითხვაში მონაწილეობა 283 ათასმა ადამიანმა მიიღო. პასუხები ორად გაიყო. 64-მა პროცენტმა თქვა, რომ არ რეცხავს, ხოლო 36-მა პროცენტმა საპირისპირო აზრი დააფიქსირა.
როგორც ჩანს, თავად ჟურნალისტი იმ სამოცდაოთხი პროცენტის ჯგუფს განეკუთვნება, რომლებიც უმი ქათმის ხორცს მოხმარებამდე არ რეცხავს. სწორედ ამიტომ, დანარჩენი ოცდათექვსმეტი პროცენტის პასუხმა მისი გაოცება გამოიწვია. მან გადაწყვიტა, რომ აზრი პროფესიონალებისთვის ეკითხა და სამი სფეროს წარმომადგენლებს მიმართა.
USDA-ის წარმომადგენლის პოზიცია
ერთ-ერთი მათგანი ამერიკის სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტის წარმომადგენელი იყო. მან განაცხადა, რომ კერძების მომზადებისას უმი ქათმის ან ნებისმიერი სხვა ხორცის გარეცხვა არ არის რეკომენდებული. პირველ რიგში იმიტომ, რომ შესაძლოა ის ბაქტერიები რომელსაც უმი ქათმის ხორცი შეიცავს, სხვა პროდუქტებზე გადავიდეს. მეორეც, გარეცხვისას ქათმის ხორცს ყველა ბაქტერია მაინც არ შორდება და მისი გარეცხვა უაზრობაა. მისი თქმით, ბაქტერიების მოსაცილებლად მისი უბრალოდ მომზადებაც საკმარისია, რადგან მომზადების პროცესში ყველა საზიანო ბაქტერია კვდება.
მიუხედავად იმისა, რომ ჟურნალისტისთვის ეს პასუხი დამაკმაყოფილებელი იყო, მან მაინც გადაწყვიტა სხვა წყაროებთან გადამოწმება. შემდეგი რესპონდენტი მიკრობიოლოგიის ექსპერტისა და ჯანმრთელობის საკითხების პროფესორი, კელი რეინოლდსი იყო.
მიკრობიოლოგის პოზიცია
პროფესორმა განაცხადა, რომ უმი ხორცის გარეცხვა სულაც არ ნიშნავს პათოგენებისგან მის გაწმენდას. მისი თქმით, პათოგენები ისეთი მიკრობებია, რომლებიც ძალიან ღრმად არის გამჯდარი და ზოგიერთი მათგანი ჯანმრთელობისთვისაც საშიშია (თუმცა ყველა არა). პროფესორი დაეთანხმა სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტის წარმომადგენლის მოსაზრებას და დაამატა, რომ უმი ხორცის გარეცხვას შესაძლოა უარესი შედეგი მოყვეს. მისი თქმით, მათ ჩაატარეს კვლევა, რომლის ფარგლებშიც შეამოწმეს სხვადასხვა მაღაზიაში ნაყიდი ქათმის ხორცის შეფუთვა და აღმოაჩინეს, რომ მათი აბსოლუტური უმრავლესობა სუფთა და უსაფრთხოა, ამიტომ გარეცხვას არ საჭიროებს.
რა მოხდება თუ ცხელ წყალში გავრეცხავთ?
პროფესორის თქმით, არაფერი შეიცვლება. მნიშვნელობა არ აქვს უმ ხორცს ცხელ წყალში გარეცხავ თუ ცივში. ერთადერთი გზა, რომ ხორცი ბაქტერიებისგან გაწმინდოთ, მისი მოხარშვაა.
ჟურნალისტს კიდევ ერთი ინფორმაციის გადამოწმება სურდა. არსებობს მოსაზრება, რომ მარილისა და ძმრის მარინადში ხორცის გაწმენდა უფრო ეფექტურია. სწორედ ამ ინფორმაციის გადამოწმება სცადა Buzzfeed-ის ჟურნალისტმა.
„მართალია, მარილიცა და ძმარიც კარგი ინგრედიენტებია ხორცისთვის, მაგრამ ისინი უმ ხორცს ბაქტერიებისგან ვერ გაწმინდავენ. ნუ გექნებათ მოლოდინი, რომ ძმარი შეამცირებს მიკრობების რაოდენობას ისე, რომ რისკი თავიდან აიცილოთ. მას ეს არ შეუძლია", უპასუხა პროფესორმა.
...და მაინც, აქვს რაიმე აზრი უმი ხორცის გარეცხვას?
აღმოჩნდა, რომ თავად პროფესორი მაინც რეცხავს უმ ხორცს, მაგრამ იქვე აღნიშნავს, რომ ეს მავნე პრაქტიკაა, რომელსაც ყველა აუცილებლად უნდა გადავეჩვიოთ.
ფრანგი მზარეულის პოზიცია
საბოლოო ჯამში, ცნობისმოყვარეობის სრულად დასაკმაყოფილებლად, ჟურნალისტმა ნიუ-იორკის ერთ-ერთ საუკეთესო ფრანგული ხორცის რესტორნის შეფ მზარეულს მიმართა კითხვით. აღმოჩნდა, რომ არც მზარეული რეცხავს უმ ხორცს და არც თქვენ გირჩევთ ამის გაკეთებას.
„საფრანგეთში არასოდეს ვრეცხავთ უმ ხორცს, რადგან გვჯერა, რომ წყალი მას გემოს უცვლის და არომატს აფუჭებს. თუ ბაქტერიებზე ვისაუბრებთ, ყველა ბაქტერია მოხარშვის დროს კვდება და პროდუქტიც უსაფრთხო ხდება“ - ამბობს მზარეული.
თუ თქვენ მაინც არ გჯერათ, რომ უმი ხორცი არ უნდა გარეცხოთ და ექსპერტული მოსაზრებები არაფრად მიგაჩნიათ, იქნებ შეკვრაზე გაკეთებულმა წარწერამ მაინც შეგაცვლევინოთ აზრი?
როგორია თქვენი პოზიცია ამ თემაზე? რეცხავთ ხორცს მომზადებამდე? აპირებთ ასე გააგრძელოთ თუ ამ ინფორმაციის შემდეგ ჩვევას შეცვლით?
-
"ქართული ოცნების" ახალგაზრდული ორგანიზაციის თავმჯდომარედ ვარლამ ლიპარტელიანი აირჩიეს "ქართული ოცნების" ახალგაზრდული ორგანიზაციის თავმჯდომარედ ვარლამ ლიპარტელიანი აირჩიეს
გადახედვა
-
სხვადასხვა ქვეყნის 8 სახალისო და ორიგინალური საახალწლო ტრადიცია სხვადასხვა ქვეყნის 8 სახალისო და ორიგინალური საახალწლო ტრადიცია
- თუ ვინმეს სურს ბავშვებს ახალი წელი ჩაუშალოს, წავიდეს და თბილისის ცენტრში გააპროტესტოს — ალან გაგლოევი თამარ მეარაყიშვილზე თუ ვინმეს სურს ბავშვებს ახალი წელი ჩაუშალოს, წავიდეს და თბილისის ცენტრში გააპროტესტოს — ალან გაგლოევი თამარ მეარაყიშვილზე
-
ცოტნე ივანიშვილი ვარლამ ლიპარტელიანს ქართული ოცნების ახალგაზრდული ორგანიზაციის ხემძღვანელობას ულოცავს ცოტნე ივანიშვილი ვარლამ ლიპარტელიანს ქართული ოცნების ახალგაზრდული ორგანიზაციის ხემძღვანელობას ულოცავს
გადახედვა
-
ორბელიანის მოედანზე ხანძრის შედეგად რამდენიმე მანქანა დაიწვა ორბელიანის მოედანზე ხანძრის შედეგად რამდენიმე მანქანა დაიწვა
გადახედვა
-
"საკუთარ წლების მეგობარს, ნათლიმირონს ურეკავდნენ და ეს რაიმეს შეიძლება ამტკიცებდეს?" — ბაჩო ახალაიას ადვოკატი "საკუთარ წლების მეგობარს, ნათლიმირონს ურეკავდნენ და ეს რაიმეს შეიძლება ამტკიცებდეს?" — ბაჩო ახალაიას ადვოკატი
გადახედვა
-
საქართველოს ბანკის წიგნის კუთხეები მსოფლიოს სხვადასხვა ქალაქში განათლების შესაძლებლობებს ქმნის საქართველოს ბანკის წიგნის კუთხეები მსოფლიოს სხვადასხვა ქალაქში განათლების შესაძლებლობებს ქმნის
-
გევორგ პაპოიანი: თბილისმა აზერბაიჯანიდან სომხეთში ბენზინის ტრანზიტს "მაღალი და არაკონკურენტული" ტარიფი დაადო გევორგ პაპოიანი: თბილისმა აზერბაიჯანიდან სომხეთში ბენზინის ტრანზიტს "მაღალი და არაკონკურენტული" ტარიფი დაადო
გადახედვა
-
ანა ნადარეიშვილი: პოლონეთში ვიყავით ლუკმა-პურის საშოვნელად, იქ გაბრუნებას აპირებდა ბაჩო, თუმცა საზღვარზე არ გაუშვეს ანა ნადარეიშვილი: პოლონეთში ვიყავით ლუკმა-პურის საშოვნელად, იქ გაბრუნებას აპირებდა ბაჩო, თუმცა საზღვარზე არ გაუშვეს
გადახედვა
-
გარემოს ეროვნული სააგენტო მოსალოდნელი ამინდის შესახებ საზოგადოებას აფრთხილებს გარემოს ეროვნული სააგენტო მოსალოდნელი ამინდის შესახებ საზოგადოებას აფრთხილებს
გადახედვა
-
ირაკლი კობახიძე: კახა კალაძეს "წინასწარი მონაცემებით" ბაგა-ბაღების სააგენტოში კორუფციასთან შემხებლობა არ ჰქონია ირაკლი კობახიძე: კახა კალაძეს "წინასწარი მონაცემებით" ბაგა-ბაღების სააგენტოში კორუფციასთან შემხებლობა არ ჰქონია
გადახედვა
-
მარტოობის უპირატესობა — რატომაა კარგი, ისეთ სიჩუმეში ყოფნა, საკუთარი ფიქრების რომ გესმის მარტოობის უპირატესობა — რატომაა კარგი, ისეთ სიჩუმეში ყოფნა, საკუთარი ფიქრების რომ გესმის
-
ვის უსმენდნენ საქართველოში 2025 წელს? — 10 ყველაზე პოპულარული შემსრულებელი იუთუბზე ვის უსმენდნენ საქართველოში 2025 წელს? — 10 ყველაზე პოპულარული შემსრულებელი იუთუბზე
გადახედვა
-
ქალმა პოლიტიკოსები ევა შაშიაშვილისთვის აღკვეთის ღონისძიების სახით შეფარდებული პატიმრობის გირაოთი შეცვლას მოითხოვენ ქალმა პოლიტიკოსები ევა შაშიაშვილისთვის აღკვეთის ღონისძიების სახით შეფარდებული პატიმრობის გირაოთი შეცვლას მოითხოვენ
გადახედვა
-
დაიბრუნეთ დახარჯული თანხის 40% JYSK-ში, საქართველოს ბანკის ნაწილ-ნაწილ გადახდისას დაიბრუნეთ დახარჯული თანხის 40% JYSK-ში, საქართველოს ბანკის ნაწილ-ნაწილ გადახდისას
-
თამარ ჩერგოლეიშვილი: "ახალაიას ცოლი 2 თვე 4 ოქტომბრის "მშვიდობიან დამხობაზე" კამპანიას ეწეოდა — საჯაროდ, "ხელნაწერები არ იწვის" თამარ ჩერგოლეიშვილი: "ახალაიას ცოლი 2 თვე 4 ოქტომბრის "მშვიდობიან დამხობაზე" კამპანიას ეწეოდა — საჯაროდ, "ხელნაწერები არ იწვის"
გადახედვა
-
საქართველოს ბანკის ბიზნესკურსს ახალი კურსი ბიზნეს პროფაილინგი დაემატა საქართველოს ბანკის ბიზნესკურსს ახალი კურსი ბიზნეს პროფაილინგი დაემატა
-
ირაკლი კობახიძე: 4 ოქტობრის დანაშაულში ჩართული იყო მრავალი პირი, მათ შორის, ბაჩო ახალაია ირაკლი კობახიძე: 4 ოქტობრის დანაშაულში ჩართული იყო მრავალი პირი, მათ შორის, ბაჩო ახალაია
გადახედვა
-
შენ ამას შეძლებ — როგორია საქართველოს ბანკის საახალწლო ვიდეო შენ ამას შეძლებ — როგორია საქართველოს ბანკის საახალწლო ვიდეო
-
ირაკლი კობახიძე: ფარმაცევტულ სექტორშიც ფასები ძალიან მაღალია და ვფიქრობთ, იქაც შეიძლება ცვლილების მიღწევა ირაკლი კობახიძე: ფარმაცევტულ სექტორშიც ფასები ძალიან მაღალია და ვფიქრობთ, იქაც შეიძლება ცვლილების მიღწევა
გადახედვა
-
კობახიძე: ბუნებრივი აირის ნაწილში ვფიქრობ, რომ შესაძლებელი არის არსებული ტარიფის შენარჩუნება კობახიძე: ბუნებრივი აირის ნაწილში ვფიქრობ, რომ შესაძლებელი არის არსებული ტარიფის შენარჩუნება
გადახედვა






კომენტარები