მას შემდეგ, რაც მსოფლიოსა და, მათ შორის, საქართველოში მეტმა ადამიანმა დაიწყო ჯანსაღი კვება, ბრინჯზე დაფუძნებული იაპონური კულინარია სულ უფრო და უფრო პოპულარული ხდება. ნაკლებ ზეთსა თუ ცხიმში დამზადებული იაპონური საჭმელი ხშირად არის ქართველების რაციონში, ხოლო ზოგიერთისთვის დამღლელი სამუშაო დღის შემდეგ უკვე საყვარელ ვახშმადაც იქცა, რომელსაც შეუკვეთავთ და სახლში გემრიელად მიირთმევთ, მაგრამ ალბათ, ყველამ არ იცის, რომ იაპონური კერძი უბრალო ვახშამი არ არის.

იმისთვის, რომ სრულყოფილად შეიგრძნოთ სუშის და როლის ჯადოსნური გემოები, სწორად უნდა იტრაპეზოთ. ტრაპეზის დროს ყურადღება უნდა მიაქციოთ გარკვეულ დეტალებს, რათა ის შეცდომები არ დაუშვათ, რომელთა შესახებაც ქვემოთ მოგახსენებთ.

თუ სტატიამ დაგაინტერესა, შეუკვეთე სუში რომლის დამზადების დროსაც ნამდვილად არ უშვებენ შეცდომებს.

შეცდომა №1: სუშის და როლის გაჟღენთა სოიას სოუსით

სუშის ბრინჯს უმატებენ სპეციალურად მომზადებულ შესაზავებელს (მარილი, შაქარი, ბრინჯის ძმარი), რომელიც ბრინჯს შეკრავს და ის აღარ გაიფანტება. გარდა იმისა, რომ ფორმას უნარჩუნებს, შესაზავებელი ბრინჯს აძლევს განსაკუთრებულ გემოსა და არომატს. თუკი სოიოს სოუსს გადაჭარბებით მოიხმართ, ამით ბრინჯისა და როლის სხვა ინგრედიენტების გემოს "მოკლავთ", თანაც ზედმეტად გაჟღენთილი ბრინჯი ფორმასაც ვერ "დაიჭერს" და ჩამოცვივდება. როგორ მოვიქცეთ?

უბრალოდ, სოიოს სოუსში სუში უნდა ჩააწოთ თევზის მხრიდან, ხოლო როლი — სულ რამდენიმე წამს უნდა გააჩეროთ. ასე ბრინჯი ვერ მოასწრებს სოუსის შეწოვას, მაგრამ ეს საკმარისი იქნება გემოს გასამდიდრებლად.

შეცდომა №2: ჯანჯაფილის და როლის ჭამა ერთდროულად

ასეთ შეცდომას ბევრი უშვებს, ამიტომ კიდევ ერთხელ ვიმეორებთ: ჯანჯაფილი იმისთვის არის საჭირო, რომ გემოს რეცეპტორები განაახლოს. თუკი თქვენ როლსა და ჯანჯაფილს ერთდროულად მიირთმევთ, თქვენი გემოს რეცეპტორები, უბრალოდ, ვერ დაიჭერენ თევზისა და ბრინჯის გემოებს, რადგან ჯანჯაფილის მკვეთრი გემო გადაფარავს მათ.

როგორ უნდა მოვიქცეთ: შეჭამეთ ერთი როლი, აცადეთ გემოს რეცეპტორებს მოქმედება, რათა გემოვნური შთაბეჭდილება მიიღოთ და ისიამოვნოთ. აი, ამის შემდეგ გაკვნიტეთ ჯანჯაფილის პატარა ნაჭერი და მომდევნო როლი მიირთვით. და ასე ბოლომდე.

შეცდომა №3: სოიოს სოუსის კონცენტრატის გაუზავებლობა

სოიოს სოუსის კონცენტრატი აუცილებლად უნდა გააზავოთ. სოიოს სოუსი, რა თქმა უნდა, მარილის საუკეთესო ალტერნატივაა, მაგრამ ზედმეტი არ უნდა მოგივიდეთ. ასევე, ნუ დაუჯერებთ, თუკი ვინმე ეცდება თქვენს დარწმუნებას, რომ სოიოს სოუსი უპირობოდ უფრო სასარგებლოა, ვიდრე სუფრის მარილი.

ზოგადად, იაპონური სამზარეულოს ფილოსოფია გვასწავლის, რომ აუცილებელია ზომიერება ყველაფერში, ამიტომ სოიოს სოუსზე ყურადღებით წაიკითხეთ ეტიკეტი. თუკი მასზე არის წარწერა "კონცენტრატი", ის აუცილებლად გააზავეთ წყლით, რათა ზომიერი გემო მიიღოთ.

მაგრამ, თუკი თქვენ სუშისა და როლის სეტს "ოიში სუშის" შეუკვეთავთ, ჩვენი სოიოს სოუსები თქვენამდე უკვე მოხმარებისთვის გამზადებული მოვა.

შეცდომა №4: სუშის შენახვა მაცივარში და შეკვეთის ჭამა რამდენიმე დღის შემდეგ

ეს, თითქოს, ერთ შეხედვით ისეთი აშკარა შეცდომაა, რომელსაც ახსნა არ უნდა სჭირდებოდეს, მაგრამ დღეს ასე ბევრი იქცევა. როლი და სუში არ უნდა ინახებოდეს მაცივარში. მით უფრო, ისინი მაცივარში დიდი ხნით არ უნდა დატოვოთ. პირის ღრუში, გემოს რეცეპტორების გარდა, არის ტაქტილური რეცეპტორებიც, რომლებიც ტემპერატურასა და ტექსტურას აფიქსირებს, რაც ასევე მნიშვნელოვანია გემოს განსაზღვრისთვის.

აქ პრობლემა არა მარტო ის გახლავთ, რომ გაციებული ახალი თევზი გაგიფუჭებთ იმ შთაბეჭდილებას, რომელსაც ამ შეკვეთისგან ელოდებოდით, არამედ ბრინჯსაც ადამიანის ტემპერატურა უნდა ჰქონდეს, გაციების შემდეგ სუშის ბრინჯი განსაკუთრებით სუში ფილადელფია უგემური გახდება; ასევეა ნორის ფურცელიც — ის გაციება-გალღობის შემდეგ დაკარგავს თავის ტექსტურას. შედეგად, ვერც სიამოვნებას მიიღებთ და შეიძლება, იაპონურ სამზარეულოზე გულიც აიცრუოთ, ეს კი ძალიან დასანანი იქნება.

შეცდომა №5: სასწავლო ჩხირებით ხშირად სარგებლობა

სასწავლო ჩხირები სავარჯიშო საშუალებაა, რათა ნამდვილი იაპონური სუშის ჩხირებით ჭამა ისწავლოთ. სასწავლო ჩხირების რამდენჯერმე მოხმარება დასაშვებია, თუმცა მათ გამოყენებას არ უნდა მიეჩვიოთ — სასწავლო ჩხირებით გაგიჭირდებათ, განსაზღვროთ იმის სამყოფი ძალა, რომ როლი აიღოთ. თუკი ძლიერად მოგიწიათ მოჭერა, როლი დაშლას დაიწყებს.

სხვათა შორის, საქართველოში არავინ გაგკიცხავთ, თუკი სუშის და როლის ხელით შეჭამთ, რადგან იაპონური სუშის ჩხირებით ჭამა ნამდვილად ვირტუოზული ხელოვნებაა. ხშირად უშვებენ შეცდომას სუშის ჭამის დროს, იხილეთ ოიში სუშის სტატია: სუშის და როლის ჭამის ეტიკეტი.