ტესტი: რამდენად კარგად ერკვევით კვების უსაფრთხოებაში
2018 წელს საქართველოში ყველაზე გავრცელებული ზოონოზური (ცხოველიდან/ცხოველური ნაწარმიდან ადამიანზე გადამდები) დაავადებების სამეულში სალმონელოზი (270) ბრუცელოზი (177) და ჯილეხი (25) შევიდა.
ჩამოთვლილ დაავადებებს შორის, ჯილეხი ყველაზე ნაკლებად გავრცელებულია საქართველოში, თუმცა სალმონელოზისა და ბრუცელოზისგან განსხვავებით, ჯილეხმა შესაძლოა ადამიანის სიკვდილი გამოიწვიოს. აღნიშნული დაავადებებით ადამიანის დასნებოვნების ერთ-ერთ მთავარ წყაროს არაჯანსაღი სასურსათო პროდუქტის მოხმარება, დაავადებულ ცხოველთან ან დაავადების კერებთან შეხება წარმოადგენს. შეამოწმე შენი ცოდნა, რამდენად კარგად ერკვევით კვების უსაფრთხოებაში.
ტესტი: რამდენად კარგად ერკვევით კვების უსაფრთხოებაში
ტესტის დაწყება1 / 10 საჭიროა თუ არა გასაყიდად გამოტანილი ხორცის და რძის პროდუქტის მაცივარში შენახვა?
- დიახ, რადგან სხვაგვარად პროდუქტი ფუჭდება
- არა, რა საჭიროა?!
- ნამდვილი, ახალი ხორცს არაფერი ჭირდება ჭამის გარდა
- არა, რადგან ასე სასარგებლო თვისებებს კარგავს
2 / 10 რამდენი საათი შეიძლება ნედლი ხორცის შენახვა გაუყინავ მდგომარეობაში +6C-ზე მაცივარში?
3 / 10 ცხოველური პროდუქტის შეძენისას, როგორიცაა: რძე, ყველი, ხაჭო - რას უნდა მივაქციო ყურადღება?
- პროდუქტი ხელში კარგად უნდა შევათამაშოთ და ესე მივხვდები, რომ კარგია
- ეტიკეტს და მის შინაარსს
- გამყიდველის რჩევას
4 / 10 შეიძლება თუ არა გადაგედოს დაავადება, თუკი დაავადებული ცხოველის ხორცს ან სხვა ცხოველურ პროდუქტს შეჭამ?
- დიახ, ადამიანი შეიძლება დაავადდეს როგორც დაავადებული ცხოველიდან ასევე ცხოველიდან წარმოებული მიღებული პროდუქტებით
- ცხოველური პროდუქტებით, როგორიცაა ყველი, რძე და ხორცი - დაავადება შეუძლებელია
- ცხოველს და ადამიანს საერთო დაავადებები არ აქვთ
5 / 10 ცხოველური დაავადებები, მაგალითად ჯილეხი და ბრუცელოზი შეიძლება გადაგედოთ:
- ჰაერწვეთოვანი გზით
- მხოლოდ სურსათთან, დაავადებულ პროდუქტთან ან ცხოველთან შეხებით;
- არამხოლოდ უშუალოდ პროდუქტთან არამედ, იმ ადგილებიდან რომელთანაც დაავადებულ ცხოველს ან პროდუქტს ჰქონდა შეხება
კომენტარები